۱۷_فلسفه هو
فلسفه هو مقاله ۱۷ خودشناسی کلامی از کتاب دائرةالمعارف عرفانی جلد سوم
هیچ رابطه ای بی واسطه نیست چه پنهان و چه آشکار، چه مستقیم و یا غیر مستقیم . این واسطه همان هوی رابطه است یعنی اوی رابطه . زیرا هر رابطه ای یک واقعه من – تویی است . یعنی هیچ من – تویی بی او نیست . راز و ماهیت و سرنوشت هر رابطه ای بسته به این امر دارد که طرفین رابطه چه معامله ای با او کنند و چه معرفتی درباره او داشته باشند و نیز اینکه آیا حق او را ادا کنند . و بدینگونه است که یک رابطه دوزخی یا بهشتی می شود، کاهنده یا فزاینده، هلاک کننده یا رشد دهنده .
هوی نهایی و ذاتی همه رابطه ها خداست که به صور گوناگونی عامل و واسط رابطه ها می شود . ولی فقط در یک رابطه عاشقانه است که خداوند مستقیماً واسط رابطه است . به همین دلیل عشق چه از نوع جنسی و چه عرفانی، عالیترین و خدایی ترین و سرنوشت سازترین وقایع زندگی بشر است که اگر حقش شناخته نشود و حقوق هو ادا نگردد به تراژدی می انجامد و اشد محبت منجر به اشد عداوت می شود . و رابطه ای که می بایست منجر به رستگاری طرفین شود به هلاکت آنها می رسد . همه رابطه ها، واسط و صاحبی جز خدا ندارد و لذا فقط روابط دینی و معرفتی و اخلاقی به نجات و سعادت می رسد و لاغیر . زیرا دین همان حق هو است . ولی در رابطه عاشقانه این امر هزار چندان شدیدتر است و فقدان حق هو به سرعت این رابطه را متلاشی می کند .
انسان به لحاظ احساس حیات و هستی تماماً محصول رابطه هاست و لذا بایستی رابطه ها را عرصه حضور پروردگار دانست که هستی بخش روحانی در حیات دنیاست . همه سرنوشت ها محصول رابطه هاست یعنی محصول هو است.
دانلود فایل صوتی مقاله فلسفه هو