نظری به موسیقی اصیل ایرانی و پاپی شدن


۴_نظری به موسیقی اصیل ایرانی و پاپی شدن

نظری به موسیقی اصیل ایرانی و پاپی شدن. مقاله ۴ خودشناسی هنری

قبل از پرداختن به این مسئله نظر شما را به دو مقاله « فلسفه موسيقي » و « فلسفه هنرهاي مدرن » در این نشریه جلب مي کنيم .

گرایش موسيقي اصيل ايراني به موسيقي پاپ يك خودکشي ابلهانه و غیر ضروري است يك بوالهوسي بي فايده است

موسيقي ايران نيز مثل كل موسيقي و فرهنگ جهان سوم تحت تأثير موسيقي غرب به سرعت به سوي فني شدن مي رود

و لذا از قلمرو ذوق و عشق و بداعه سازي خارج مي شود و از هنر به سوي تكنولوژي مي رود و در گذار این انتقال تاريخي مثل هر انتقال ديگري شاهد ظهور آثاری بدیع هستیم که حاصل تلفيقي از موسيقي اصيل ايراني و موسيقي غرب مي باشد

این امر خود نشانه ديگري از جهاني شدن فرهنگ است که این جهاني شدن داراي ذاتي تكنولوژيستي است و متأسفانه کل و عاطفه و عشق را در خود حل میکند.

در این گذار خلاقترین آثار را از کساني چون روشن روان ، شجریان ، حسين علیزاده و کیهان کلهر شاهدیم که با هم گرد آمده اند و علایق مشترك را جستجو مي کنند .

ولي آثار نخستین این تلاش و همکاري که بسیار جذاب و نو بودند و هنوز اصالتها را مي نماياندند بسرعت از میان تهی شدند و به سوي فرمالیزم و بازاري گري رفتند .

نقد ما به این هنرمندان حاصل توقعي عظيم است ورنه اینان خوبان جهان موسيقي ما هستند متأسفانه تكنولوژي و فرهنگ غرب مشغول تجزیه و تحلیل فرهنگ شرق است تا از این فرهنگ مواد اوليه اي استخراج کرده و در فرهنگ خود به کار گیرد.

این کاري است که تمدن غرب از حدود عصر رنسانس آغاز کرده است و ما را تبدیل به عناصري قابل هضم و جذب تمدن خود ميکند .

غرب موسيقي ما را به عنوان ابزار به خدمت مي گيرد و روح خود را بر آن نماید و ما هم این اجازه را می دهیم و عملاً در همین راستا کار می کنیم. پاپي شدن موسیقي اصيل ما را مي گويم.ق

اين گردهمايي و همكاري و تلفيق هنري بين فرهنگها امري نه تنها نادرست نیست که بسیار ضروري و بر حق است

در برخي از آثار کامبیز روشن روان و حسین علیزاده این خلاقیت آشکار و قابل تحسین است ولي متأسفانه این دوره بسیار کوتاه بود و آنچه که امروز شاهدیم حل شدن موسيقي ما به عنوان مواد اولیه در روح موسيقي غرب است .

این واقعه در موسيقي اصيل هند و چین و آمريكاي لاتین نیز در حال رخداد مي باشد و بسيار جاي تأسف و حسرت است . براستي که غرب زدگي طاعون مهلك و ملت براندازي است.


موسيقي از معابد و از عشق و عبودیت آغاز شد و در کاباره ها به فسق و طغیان می گراید این صور اسرافیل آخرالزمان گويي به هر دخمه اي مي رود تا همه را برانگیزد و یا بکشد.

پاپي کردن موسيقي اصيل ايراني به لحاظ معنا دقيقاً جريان غیر پاپي کردن اين موسيقي براي ايرانيان است .

موسيقي پاپ براي تمدن غرب واقعاً موسيقي توده هاست ولي آيا توده هاي ايراني از طريق غربي شدن موسيقي ، به ريشه هاي عاطفي وروحي خود اتصال مي يابند ؟

هنر مهمترین کانال بخود – آيي مردم است که آنها را با ذات و هویت تاريخي و معنوي و عاطفي خود متصل مي سازد و لذا موجب بيداري و هويت ملي مي شود همانطور که موسيقي پاپ در غرب موجب پیدایش دموکراسي در جنبه هاي عاطفي گرديد و هنرها و خاصه موسيقي پاپ از ارکان دموکراسي غرب است زيرا زبان حال مردمان است.

ولي زبان حال مردم ما ، پاپ غربي نیست. پاپ ایرانی همان موسيقي اصيل ايراني است. پس با پاپي کردن موسيقي اصيل ايراني ، موسيقي را از مردم بیگانه مي سازيم و روند جنون غرب زدگي را تسریع مي كنيم و اين خيانتي نابخشودني .

در اینجا غرض ما تحقير موسيقي پاپ ایراني که شعبه اي از پاپ غربي است نمي باشد چرا که بخشي از جامعه ما داراي هويت غربي شده است و زبان حالش را در پاپ غربي مي يابد و نه موسيقي اصيل ايراني . اگر انتقاد به این جماعت باشد از منظر هنر نیست بلکه از منظر هویت و اخلاق است.

آيا نمي شود موسيقي غربي را بخدمت موسيقي اصيل ايراني گرفت ؟ دیدیم که راوي شانكار يك تنه همه بزرگان موسيقي غرب را مات و مبهوت ساخته و به دنبال موسيقي اصيل هند کشانید و گروه معظمي چون بیتل ها را در خود حل نمود و حتي مذهبشان را تغییر داد .

پاپي شدن موسيقي اصيل ايراني دقیقاً بریدن از مردم (پاپ است که حتي طرفداران موسیقی پاپ ایراني را هم جلب نمي کند و در برهوت بي هويتي مي ماند و عقيم مي گردد تلاش کساني چون آقاي افتخاري يك تلاش مذبوحانه و در حکم خودکشي است و حتي بازارش را هم از دست مي دهد و توجیه اقتصادي هم ندارد.

شاهدیم که آقاي شجریان هم گام به گام بدین سو می گراید و جاي بس تأسف و حیرت است و بیهوده نیست که اثر جاودانه آقاي عليزاده يعني « ني نوا » را اثري مهمل مي نامد که با استفاده بسیار درستي از موسيقي غرب توانسته موسيقي اصيل ايراني و فولکلور را با صحراي كربلا پیوند زند و يك زيبايي اسطوره اي بيافريند .

به راستي مي توان چنین کرد و باید چنین کرد.


دانلود فایل صوتی مقاله نظری به موسیقی اصیل ایرانی و پاپی شدن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*