۸_(شما چکاره اید ) پاسخ به یک نامه
از ما سئوال میشود که : بالاخره نفهمیدیم که آیا شما فلسفی هستید یا عرفانی فقهی هستید یا کلامی علمی هستید و یا اخلاقی . مذهبی هستید و یا لائیک پزشکی هستید و یا روشنفکری. حوزه ای هستید و یادانشگاهی.
پاسخ ما اینست که ما همه اینها هستیم و نیستیم . غرض ما اینست که نکات بدیهی همگی حوزه های اندیشه را به میدان عمل زندگی روزمره وارد کنیم تا خود را از خلاء این بی معنائی و بی هویتی و درماندگی و بدبختی های لاعلاج برهانیم .
شما چکاره اید (پاسخ به یک نامه) مقاله ۸ رب شناسی از کتاب دائره المعارف عرفانی جلد
اصولاً چرا می بایستی متعلق به یک کلیشه و عنوان استاندارد یا تاریخی باشیم . آیا نمی شود چیز دیگری بود واندیشه و علاجی غیر از عادات وتبليغات رايج عرضه نمود . آیا همه چیزهای تازه حتماً بایستی مارک غربی داشته باشد و یا حتی هندی ؟
شمامی توانید ما را التقاطی هم بخوانید به هرحال ضرری به کسی نمی رسانیم و مدعی هیچ حرفه و حزب و قدرتی هم نیستیم.
قرآن کریم می فرماید که از مؤمنان برخی هستند که بهترین حرفها را از هر مکتب و مذهبی می گیرند و اینان هدایت شدگان هستند . حالا این بیان قرآنی میتواند مترادف با التقاط و اختلاط باشد که امروزه متهم و محکوم است.
به ما می گویند شما هر پدیده ای را در آن واحد هم نفی میکنید و هم اثبات این تناقض و پوچی گری و سرگردانی می آورد . ما میگوئیم که هر حقی منجر به ابطال میشود و هر باطلی دارای حق ابطال است .
این پوچی نیست بلکه جهان بینی و جامع بینی ودیدن هر دو روی سکه واقعیت است.
این نگاهی از ورای نفی و ضرر است و ورای بهشت و دوزخ.
به ما می گویند از حرفهای شما هیچ راه و حل و چه باید کردی حاصل نمیشود . ما می گوئیم چه باید کردی که ما عرضه میکنیم اراده به فهمیدن تمام و کمال و همه جانبه امور است.
ما پیرو مکتب عرفان علی(ع) هستیم که بی معرفتی را علت برپائی دوزخ میداند.
ما معتقدیم که یک بار هم که شده بیائیم و فهمیدن را برای فهمیدن بخواهیم و برای معرفت به خودی خود حقی فراسوی خیر و شر قائل باشیم .
و عرفان یعنی مکتب اصالت معرفت یعنی معرفت برای معرفت . و تازه عصر بهشت پرستی علمی به سر آمده است زیرا از بطن علوم مدرن است که دوزخ آشکار شده است .
پس بیائیم و این راز را فهم کنیم.